СВЕТИГОРА ПРЕС – SVETIGORA PRESS

Информативна Агенција Митрополије Црногорско-приморске – News Agency of Metropolitanate of Montenegro

ПОМЈЕСНЕ – Више од 700 храмова посвећених преподобном Сергију Радоњешком обновиће у Русији поводом 700 година од његовог рођења

Posted by Славко и Марија Живковић на 27. априла 2014.

МОСКВА, 26. АПРИЛА (Светигора прес) – Више од 700 храмова Русије који носи име преподобног Сергија Радоњешког биће обновљени поводом јубилеја  – 700 година од рођења светитеља, саопштио је за РИА Новости депутат Државне думе Сергеј Попов. „700 година Сергија Радоњешког је заиста јединствен празник. Руска православна црква и држава чине веома много у вези са тим. Постоји читав низ програма у изради. Више од 700 храмова, који носе име Сергија Радоњешког, данас се у извјесној мјери рестаурирају, обнављају“, казао је Сергеј Попов.

По његовим ријечима, депутати Државне думе усвојили су посебну одлуку о буџету, која се тиче додатне расподјеле средстава за рестаурацију Свето-Тројицке лавре, коју је основао у 14. вијеку преподобни Сергије. „Што се тиче Лавре, радови сличног обима нијесу вођени од 15. вијека, када је Лавру спалио до пепела  један од монголских ханова. Сада се воде радови који су без преседана“, казао је клирик московског подворја Тројице-Сергијеве лавре протојереј Серије Барицки. Према његовим ријечима у савременој Русији има 700 храмова и припрата које су освештане у част преподобног Сергија. Сви они  обнављају се за јубилеј.

Како је казао Сергеј Попов, за власт и Патријарха московског и све Русије Кирила било је важно дати подстицај, стимуланс да би рестаураторски радови почели свуда на територији читаве Русије, и управо тај подстицај , по његовом мишљењу, јесте јубилеј светога. При томе није обавезно да се радови заврше до 2014. године, додао је сабесједник агенције.

са руског М.Ж.

Постави коментар