СВЕТИГОРА ПРЕС – SVETIGORA PRESS

Информативна Агенција Митрополије Црногорско-приморске – News Agency of Metropolitanate of Montenegro

КУЛТУРА – Прва школа у Русији за рестаурацију фресака

Posted by Славко и Марија Живковић на 13. маја 2014.

ВЕЛИКИ НОВГОРОД, 7. МАЈА (Светигора прес) – У Великом Новгороду појавиће се прва у Русији школа у којој ће се вршити обука за растаурацију старих фресака, саопштили су за Итар-Тас из Новгородског државног музеја.

Главни задатак школе биће предавања и практични радови за професионалце под руководством новгородских рестауратора монументалног сликарства, као и стажирање за руске и стране студенте, који тек што су овладали занатом, објаснила је аутор пројекта, директор новгородско нучно-растаураторске радионице „Фреска“ Тамара Анисимова.

„Прва класа“ већ у јулу –августу ове године биће љетња школа за изучавање и растаурацију монументалног живописа на основу највеће у земљи колекције фрагмената живописа из храмова Новгорода и других древноруских градова“, казала је Анисимова. Према њеним ријечима, љетња школа ће моћи да прими 40-60 полазника.

„Полазници школе имаће ријетку прилику да држе у рукама фреске, старе 600-800 година,  да виде технику древних мајстора, да се укључе у рад рестауратора, да раде копије“, додала је директор радионице. „Рестаураторска школа број 1“ у Великом Новгороду почеће у септембру 2014. Овај пројекат је добио подршку од добротворног фонда Владимира Потањина, казали су у музеју.

Научно-рестаураторска радионица „Фреска“ дјелује у Великом Новгороду од 1968. године. Њени умјетници вратили су свјетској култури на десетине ремек-дјела зидног сликарства, икона, уникатних дрвених резбарија у храмовима Великог Новгорода и другим градовима Русије, као и у Њемачкој.

са руског М.Ж.

Постави коментар