СВЕТИГОРА ПРЕС – SVETIGORA PRESS

Информативна Агенција Митрополије Црногорско-приморске – News Agency of Metropolitanate of Montenegro

ПОМЈЕСНЕ – Сишао Благодатни огањ

Posted by Славко и Марија Живковић на 20. априла 2014.

ЈЕРУСАЛИМ, 19. АПРИЛА (Светигора прес) – Свети Благодатни огањ је сишао на Велику суботу у храму Гроба Господњег у Јерусалиму. Његова светост Патријарх јерусалимски Теофило Трећи је предао Огањ окупљеним у храму ходочасницима, којих је било око десет хиљада, као и делегацији Фонда Андреја Првозваног која ће доставити светињу у посебним кандилима специјалним летом из Јерусалима у Москву,  саопштава РИА Новости.

Послије Патријарховог уласка у Кувуклију, ишчекивање Огња не траје дуго, потоњих година по правилу, не дуже од пола сата. Ове године вјерници су чекали силазак Огња мање од десет минута. Огањ се појавио као и претходне године у Кувуклији – капели унутар храма Гроба Господњег, изнад камене лож на којој је било сахрањено на Велику суботу Христово тијело. Управо ту, по многовјековној традицији православни Патријарх моли се за силазак Благодатног огња. Сагласно древном церемонијалу, прије уласка у Кувуклију, Патријархове одежде и сама капела пажљиво су прегледани, да нама случајно каквих средстава за потпалу ватре.

Делегација Фонда Андреја Првозваног на челу са предсједником старатељског савјета  и Центра националне славе, предсједником Владимиром Јакуњином и викаром Патријарха  московског и све Русије Епископом воскресењскоим Савом доставиће Благодатни огањ специјалним летом у Москву. На аеродрому Внуково-1 сви који желе добиће честицу огња. Огањ ће се преносити у лампама која су припремљена по обрасцу олимпијских.

Авион са Свете Земље стићи ће око 22:30 по московском времену, затим ће руководство  делегације предати Огањ Патријарху московском и све Русије Кирилу у храму Христа Спаса, гдје ће око 23 часа почети васкршње богослужење.

Према устаљеном обичају Огањ ће бити послат у још низ епархија РПЦ, у Санкт Петербург, Талин, Архангелск, Барнаул, Белгород, Волгоград, Вороњеж, Владивосток,  Јекатеринбург, Иркутск, Кемерово, Кострому, Краснојарск, Курск, Липецк, Магадан, Мурманск, Нижњи Новгород, Новосибирск, Орел, Перм, Рјазањ, Псков, Саратов,  Ставропољ, Тамбов, Тулу, Чебоксари, Јарослављ, Петропавловск-Камчатски, Ростов на Дону, Хабаровск, Јужно-Сахалинск, Јакутск. Ове године Огањ ће такође свечано бити достављен на Крим – у Симферопољ и Ставропољ.

са руског М.Ж.

Постави коментар