СВЕТИГОРА ПРЕС – SVETIGORA PRESS

Информативна Агенција Митрополије Црногорско-приморске – News Agency of Metropolitanate of Montenegro

Израел: Барозо посећује света места

Posted by Светигора на 8. јула 2012.

ТЕЛ АВИВ, 8. јула – Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо, по први пут од када је од 2004. на овој функцији, посећује Израел.

Пре политичких разговора са израелским и палестинским званичницима, Барозо је обишао хришћанска света места у старог делу Јерусалима. Прошао је улицом Виа Долорзо, Христовим путем до Голготе и обишао аустријски ходочаснички центар. На програму је базикила Светог Гроба и разговор са представницима православне јерусалимске патријаршије.

Барозо ће посетити и Витлајем и цркву Рођења Христовог, која је недавно стављена на списак УНЕСКО  светске културне баштине.

Средином недеље у Бриселу,  Барозо ће  бити домаћин на  годишњем  ручку са високим великодостојницима хришћанства, ислама  јеврејства, сика и хиндуиста старог континента. Ову праксу он је увео 2005. године. Позвани су и представници Европског парламента, Европске комисије и  Савета Европе, тако да ће ово бити значајна прилика за разматрање улоге религије у савременим   кретањима.

Међу двадесет верских представника биће поглавар Православне цркве Кипра, архиепископ Хризостом.

Барозо (Jose Manuel Durao Barroso), рођен 1956, у Лисабону, правник, неко време председник владе Португалије, цени могућност да са великодостојницима води  «плодотворну, конструктивну и отворену дискусију о вредностима демократије и слободе, које су централни концепт Европе».

Ради се о «заједничким амбицијама» да се вредности пренесу и на простор ван Европе, рекао је недавно Барозо. Сви људи, независно од културе и религије, како мушкарци, тако и жене, треба да имају прилику да бирају слободу. Кад говоримо о слободи, наравно да мислимо и на верску слободу. Она је данас важнија него икада.

Извор: ВИА

Постави коментар