СВЕТИГОРА ПРЕС – SVETIGORA PRESS

Информативна Агенција Митрополије Црногорско-приморске – News Agency of Metropolitanate of Montenegro

Цариград: «Историјска» посета патријаршији

Posted by Светигора на 8. јула 2012.

ИСТАНБУЛ, 8. јула – На Фанару, у седишту цариградског и васељенског патријарха, духовног водје светског православља, први пут у републиканској Турској дошло је до сусрета између патријарха и државног руководиоца  Уреда за религијска питања Турске – Дијанета.

Дијанет (Diaunet Isteri Baskanligi) , «Президијум за верска питања», основан је 1924. као главни орган за контролу  пре свега ислама у складу са политиком секуларизације  Ататурка.

Сви имами земље су његови службеници, задужен је за одржавање око 90.000 џамија и верских школа. Надлежан  је и за све друге верске заједнице, такодје хришћане. Дијанет помиње и турски устав (параграф 136).

Од 1924. је било 16 руководиоца Дијанета, ниједан није желео да посети цариградског патријарха. Професор Мехмент Гермез је то сад учинио. Турска штампа је овом догадјају дала велики значај.

Гермез је уједно и највиши исламски великодостојник земље. То је на неки начин замена за калифат, који је као врховни верски ауторитет за цео исламски свет укинут у време Ататурка 1924.

У средишту разговора била је судбина православне богословске академије на острву Халка, која је од турских власти насилно затворена 1971. година. Под притиском иностранства, али и  променом политике, Анкара је спремна да поново отвори ову школу. Више најава до сада остале су само обећања.

Гермез је  патријарху Вартоломеју рекао да «није у реду за једну тако велику земљу као што је Турска» да се духовници једне верске заједнице не могу образовати у земљи. Затварање Халке била је «грешка која се мора исправити». За отварање није потребна измена закона, већ само одлука владе која се може «донети за 24 часа».

Патријарх се захвалио на ангажовању Гермеза. По њему, зграда Академије је у добром стању, кад стигне дозвола она може одмах да проради.

Како је патријаршија саопштила, «љубазан разговор» пружа наду, «не по први пут», али  до сада се није  ништа десило, и поред најава. «По овом питању и даље ћемо бити оптимисти».

Како је турска страна током овог сусрета употребила израз «реципроцитет», без прецизирања, претпоставља се с пуно разлога да отварање Халке зависи од уступака које Анкара очекује од Атине у вези турске мањине у грчкој Тракији. Тако би Халка остала и даље «талац политичких околности».

Патријаршија, и поред свега, овај сусрет на Фанару сматра «историјским».

Мехмет Гермез родјен је 1959. Школовао се у Анкари и Каиру, од 2006. је професор исламске теологије и имам. За шефа Дијанета именован је 2010. године.

Под контролом Дијанета су готово сви турски имами по Европи, у Немачкој готово хиљаду. Установа шири «културни утицај» и према Казахстану, Узбекистану, Туркменистану, али и према Балкану. На платном списку Дијанета  је готово 85.000 особа, већином имами. Алавитски ислам (10 – 20% турских муслимана) не жели да се подреди овој установи.

Извор: ВИА

Постави коментар