СВЕТИГОРА ПРЕС – SVETIGORA PRESS

Информативна Агенција Митрополије Црногорско-приморске – News Agency of Metropolitanate of Montenegro

ПОМЈЕСНЕ – У Петербургу, молитвено обиљежили 200 година од рођења блажене Матроне Босоноге

Posted by Славко и Марија Живковић на 14. априла 2014.

САНКТ ПЕТЕРБУРГ, 14. АПРИЛА (Светигора прес) – На подворју Зеленецког манастира Свете Тројице у Петербургу у храму-капели иконе Мајке Божије „Свих тужних радост“, у суботу је служено свечано богослужење у част 200 година од рођења блажене Матроне Босоноге Петроградске, саопштава Интерфакс-Религија. Службом је началствовао Епископ тихвински и лодејнопољски Мстислав.

Блажена је рођена 1814. године у селу Вањина Котромске губерније у сеоској породици, саопштава манастирски сајт. О њеном дјетињству ништа се не зна. Удала се за мјештанина  града Костроме Јегора Миљњикова. Породица је имала своју кућу и прехрамбену продавницу. За вријеме турског рата 1877-1878 њен муж је пошао у војску, а Матронушка је кренула заједно са њим на фронт. Она је била милосрдна сестра. Већ тада њена смирена душа која је добила од Бога велики дар састрадавања, показала се у пуној мјери. Помагала је свима како је могла, сву своју мизерну својину, раздала је сиромашним војницима.  Послије погибије мужа, Матрона је ријешила да сав преостали живот посвети Богу.

Пошто се завршио рат, Матронушка се вратила у Кострому, продала имање, новац раздала сиротињи и отишла да странствује узевши подвиг јуродства Христа ради. Од тог момента и до своје смрти (током 33 године) она је ишла само боса, чак и зими Матронушка је носила лаку љетњу, обавезно бијелу одјећу. Последњих тридесет година свога живота Матронушка је провела у Санкт Петербургу, у почетку је живјела на петроградској страни, а затим шеснаест година крај капеле Мајке Божије „Свих тужних радост“.

Боса и зими и љети, у лаганој бијелој одјећи, са штапом у руци она се молила крај капеле. Матронушку је високо цијенила Царска породица. Велика кнегиња Јелисавета Фјодоровна  сазнави за кончину блажене старице, дуго је плакала и послала је вијенац на гроб. Старица је починула у ноћи 30. марта 1911. године када је на Неви кренуо лед.

Дан сахране Матронушке Босоноге поклопио се са Врбицом. На сахрани блажене старице окупило се око 25 хиљада људи. У совјетско вријеме велика и лијепа црква посвећена икони Мајке Божије „Свих тужних радост“ је срушена, а гроб блажене Матронушке се изгубио.

1990. капела се претворила у цркву која је постала подворје Зеленецког Свето Тројицког мушког манастира. 1997. године је пронађен и откривен гроб блажене Матроне и ту се свакодневно, осим недјељом, служе помени.

са руског М.Ж.

Постави коментар