СВЕТИГОРА ПРЕС – SVETIGORA PRESS

Информативна Агенција Митрополије Црногорско-приморске – News Agency of Metropolitanate of Montenegro

СВИЈЕТ – На Свијетлу седмицу у Москви на мјесту порушених храмова у ХХ вијеку, поставиће ће звонике

Posted by Славко и Марија Живковић на 9. априла 2014.

МОСКВА, 8. АПРИЛА (Светигора прес) – Током читаве Свијетле седмице у Москви ће се одржавати васкршње свечаности, које ће организовати градска општина. Главни простор за прославу биће пјешачке зоне, централни тргови и паркови, саопштава Патријаршија.ру.

Васкршњи фестивал отвара се у ноћи  између суботе и недјеље. До три сата ноћу радиће сајмови, на великим екранима биће преношени филмови посвећени Васкрсу. Дакле, у току читаве седмице организоваће се мајсторски курсеви сликања васкршњих јаја и плетења корпица, који се затим у оквиру хуманитарне акције могу поклонити ветеранима и сиромашним породицама.

На пјешачким зонама појавиће се мали звоници гдје ће Московљани моћи научити како да звоне. Осим традиоционалних догађаја, ове године је предвиђен специјални програм чији је задатак да овјековјечи сјећање на изгубљене светиње. На мјестима гдје су у совјетско вријеме стајали храмови и манастири поставиће покретне звонике поред којих ће се налазити штандови са информацијама о храмовима који су нестали са мапе Москве у ХХ вијеку. Очекује се да ће бити организовано седам спомен обиљежја.

са руског М.Ж.

Постави коментар