СВЕТИГОРА ПРЕС – SVETIGORA PRESS

Информативна Агенција Митрополије Црногорско-приморске – News Agency of Metropolitanate of Montenegro

СВИЈЕТ – 150 година од првог православног богослужења у Монголији

Posted by Славко и Марија Живковић на 6. априла 2014.

УЛАН-БАТОР, 5. АПРИЛА (Светигора прес) – У Улан-Батору обиљежено 150 година од првог православног богослужења у Монголији, саопштава Патријаршија.Ру. 3. априла 2014. године у централној пошти Улан-Батора  одржано је свечано гашење колекционарске серије коверата, поводом 150 година од првог православног богослужења у Монголији.

3 априла по новом календару 1864. године у малој православној  цркви Свете Тројице, која се непосредно налази уз руски конзулат у Урги (стари назив Улан-Батора), забајкалски свештеник Јован Николски одслужио је прву Божанствену литургију. Тај дан сматра се рођенданом парохије Свете Тројице Руске православне цркве у Монголији.

У совјетско вријеме парохија није била активна. Црквени живот је обновљен 1990-их година. На љето 2001. године Митрополит смољенски и калињинградски, сада (Његова светост Патријарх московски и све Русије) положио је камен темљац за нови храм у част Свете Тројице. Храм је подигут и освештан још 2009. године. Главни спонзор изградње је било руско-монголско предузеће „Ерденет“. Такође су улагала и друга руска предузећа, као и појединци.

Свечаности поводом поменутог јубилеја организовале су парохија Свете Тројице у Улан- Батору и амбасада Руске Федерације у Монголији.

Настојатељ парохије отац Алексије (Трубач) честитао је сабранима знаменити датум и лично ставио календарски и поштански штамбиљ на коверте.

са руског М.Ж.

Постави коментар