СВЕТИГОРА ПРЕС – SVETIGORA PRESS

Информативна Агенција Митрополије Црногорско-приморске – News Agency of Metropolitanate of Montenegro

МЦП – СЛУЖБА Недјеља православља у Котору

Posted by rvdovolja на 25. марта 2013.

КОТОР, 25. МАРТА (Светигора прес) – Традиционалном литијом око цркава Светог Николе и Светог Луке, јуче је, седмог дана од почетка  Васкршњег поста, у Котору у организацији Српске православне парохије прослављена Недјеља православља.

О историјском догађају „из времена када је царица Теодора дала слободу и тиме разријешила питање поштовања или непоштовања икона“, говорио је парох которски, намјесник бококоторски протојереј- ставрофор Момчило Кривокапић.

“Сви они који пођу за Христом и нађу истину, нађу православље, они ће ићи према Царству небеском и виђеће много више од тога него што видимо сад”, казао је Кривокапић, додавши да православни “тиме што су свјесни да су сачували истину неокрњену и цијелу не треба да се горде”.

Он је позвао присутне да буду поносни на своје претке и Цркву, али и на испуњење онога што она од њих тражи. “Православље обавезује. Дешава се редовно да се на Велику суботу, само на молитву православног патријарха јерусалимског, појављује Благодатни огањ, што је потврда да је Бог жив и да је са нама”, казао је Кривокапић.

Он је истакао да Благодатни огањ и Недјеља православља, између осталог, обавезују православне да не дају своју вјеру, али и да  и да поштују друге.  Говорећи о Неђељи православља Кривокапић је подсјетио и да су иконе биле прогањане неколико вјекова и да данашњи празник представља побједу иконопоштовања.

П.Н./Р.В.

Постави коментар