СВЕТИГОРА ПРЕС – SVETIGORA PRESS

Информативна Агенција Митрополије Црногорско-приморске – News Agency of Metropolitanate of Montenegro

У СПОМЕН МУЧЕНИЧКОМ ЛИКУ БЛАГОЈА КРУШИЋА

Posted by Светигора на 24. јуна 2011.

НИКШИЋ, 23. јуна – Почетком јуна је из штампе је изишла књига “Витез Благоје (Мићков) Крушић“, чији је приређивач протојереј хаџи Драган Крушић, дугогодишњи свештеник архијерејског намјесништва никшићког.

Велики јунак и родољуб Благоје Крушић, учесник Балканских, Првог и Другог свјетског рата рођен је у селу Приградина у Бањанима код Никшића. Још као дјечак обрео се 1889. године са остатком породице у мјесту Дабиновац код Куршумлије у Србији. До почетка Балканских ратова 1912. године Благоје је шест година комитовао у одреду чувеног војводе Воја Танкосића, а потом у славном “Гвозденом пуку Михаила“, учествујући у биткама код Цера, Дрине, Колубаре, Космаја, Призрена, Пишкопеје, до Солунског фронта и Кајмакчалана. Својим јунаштвом он је задивљавао чак и своје непријатеље, а у марту 1917. г. на положају код Црне Реке Александар Карађорђевић је, у присуству Живојина Мишића са својих груди скинуо Карађорђеву звијезду и дао је Благоју Крушићу, док му је француски генерал Гиоме уручио војну медаљу. Његове груди красила су и друга највећа ратна одликовања Краљевине Србије и Краљевине Југославије – сребрна и златна медаља за храброст, руски Гергијев крст, двије медаље са ликом Обилића и све четири споменице из ратова 1912–1918, међу којима и Албанска. Убијен је 17. августа 1944. године у селу Горња Топоница код Ниша, као жртва политичког прогона који је вршила тадашња државна власт над политичким неистомишљеницима. Нишки Окружни суд рехабилитовао га је 13. јула 2007. године и то је била једна од првих рехабилитација у Србији од завршетка Другог свјетског рата.

“Оно што ме је прије свега навело да пишем о свом претку јесте његова мученичка кончина, јер је под страшном тортуром мучен, безмало, као и први мученици Цркве. Желио сам, колико ми у овом часу могућности дозвољавају, да расвијетлим шта се десило са мојим блиским рођаком, ни једног тренутка не сумњајући да има на стотине таквих убијених родољуба без суда и пресуде, а Господ Бог свезнајући памти њихова имена у свом вјечитом поменику“, пише у уводном слову књиге протојереј Крушић, додајући да је приређивањем овог зборника желио да побуди све људе да смогну снаге и истраже страдања својих ближњих и да то буде свијећа воштаница на њиховим гробовима и покој њихових благочестивих душа.

Књига “Витез Благоје (Мићков) Крушић“ је изишла у издању Књижевне задруге Српског народног вијећа, из Подгорице. Књигу је благословио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, а рецензент је др Будимир Алексић. Њена промоција ће ускоро бити организована у Никшићу.

Извор: Епархија Будимљанско-никшићка

Постави коментар