СВЕТИГОРА ПРЕС – SVETIGORA PRESS

Информативна Агенција Митрополије Црногорско-приморске – News Agency of Metropolitanate of Montenegro

ПОМЈЕСНЕ – Сјећање на пјесника Сергеја Бехтејева

Posted by Славко и Марија Живковић на 1. маја 2014.

ОРЕЛ, 1. МАЈА (Светигора прес) – 3.маја на територији орловског Свето Успењског мушког манастира биће откривена спомен-плоча царском пјеснику Сергеју Бехтејеву, преноси Православие.Ру. Церемонија је уприличена поводом 135 година од рођења и 70 година од смрти пјесника. Тога дана у музеју И.С. Тургењева биће отворена „Бехтејевска читања“. Оба догађаја укључена су у програм годишњег међународног фестивала православне омладине „Свети Ђорђе“.

Серегеј Сергејевич Бехтејев је рођен 7. априла 1879 . године у граду Јелецу Орловске губерније у старој племићкој породици. Из младићких година пјесника зна се да је васпитаван и обучаван у императорском Александровом Лицеју, гдје је својевремено учио А.С. Пушкин. Заједно са високим традицијама Лицеја, духом патриотизма и вјерности  монархији, С.С. Бехтејев је упио и љубав према поетској ријечи.

1903. године послије завршетка Лицеја, издао је збирку стихова посвећену царици Марији Фјодоровној. Затим је ступио у службу коњичког пука који је био под покровитељством Њеног императорског величанства, добивши чин официра. Од почетка рата је служио у активној војсци, задобија ране у главу и смјештен је у дворски стационар, гдје се удостојио посјете царице Александре Фјодоровне са великим кнегињама, након чега се у његовим стиховима осјећају топле и свијетле ноте.

У октобру 1917. Сергеј Сергејевич вратио се у родни Јелец, гдје је написао пет пјесама: „Молитва“, „Русија“, „Боже, цара чувај“, „Вјерни“ и „Света ноћ“, које је преко грофице А.В. Хендрикове предао царској породици у Тобољск. С.С.Бехтејев одлучује да је његова  дужност да послужи „отаџбини која умире“ и одлази у добровољну војску. У новембру 1920. године С.С. Бехтејев испловљава из Керче и оставља отаџбину, али чувајући своје идеале и вјеру. Од 1920. до 1929 живи и ради у Србији. Од краја 1929. до 1954. живи у Ници. До 1946. Сергеј Сергејевич је био ктитор храма „Државне иконе Мајке Божије“ .

са руског М.Ж.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: