СВЕТИГОРА ПРЕС – SVETIGORA PRESS

Информативна Агенција Митрополије Црногорско-приморске – News Agency of Metropolitanate of Montenegro

СВИЈЕТ – Центри за рехабилитацију наркомана добијају државну подршку

Posted by Славко и Марија Живковић на 18. септембра 2013.

МОСКВА, 17. СЕПТЕМБРА (Светигора прес) – Недржавни реахибилитациони центри за наркомане укључени су у приоритете помоћи социјално оријентисаним невладиним организацијама и сада могу претендовати на финансирање из буџета, саопштава Милосердие.ру.

Федерална служба за контролу наркотика је предложила одговарајуће измјене и оне су укључене у прописе додјеле субвенција за подршку овим НВО, саопштава сајт  Владе Русије.

До сада су на државну помоћ могли рачунати само НВО које се баве сирочадима, инвалидима, старим особама, такође додатном едукацијом, масовним спортом и међуетничком сарадњом, а сада је списак приоритета допуњен профилаксом немедицинске употребе опојних средстава и психогених супстанци, комплетнијом рехабилитацијом и ресоцијализацијом лица која су употребљавала нарко средства и психогене супстанце у немедицинске циљеве.

Шеф координационог центра за борбу против наркоманије Синодалног одсјека за доброчинство игуман Методије Кондратјев казао је сајту Милосрђе да када би држава подржала некомерцијалне организације које се баве рехабилитацијом наркомана, оне би прешле на други ниво указивања помоћи, ефектнији и амбициознији. У првом реду, према његовим ријечима, потребна су средства за одржавање центра и плату запосленима.

Он је додао и то да наркомане погрешно сматрају категоријом људи које не треба спасавати.

„У ствари, већина корисника дрога су дјеца. Многи почињу да узимају наркотике са 15-17 година. Зато ако им се помогне да превазиђу зависност, они неће чинити преступе које би могли чинити у стању опијености дрогама“, објаснио је отац Методије.

http://www.pravoslavie.ru/news/64165.htm

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: