СВЕТИГОРА ПРЕС – SVETIGORA PRESS

Информативна Агенција Митрополије Црногорско-приморске – News Agency of Metropolitanate of Montenegro

ПОМЈЕСНЕ – Руска црква осудила напад албанских екстремиста на аутобус са дјецом на Косову

Posted by Славко и Марија Живковић на 1. јула 2013.

МOСКВА, 30. ЈУНА (Светигора прес) – Служба за комуникације Одсјека спољних црквених веза Московске патријаршије иступила је са изјавом поводом напада албанских екстремиста на аутобус са дјецом на Косову. Саопштење је публиковано на сајту Одсјека.

Према саопштењу информативних агенција РТС-а, 28. јуна група албанских екстремиста је извршила организован напад на колону школских аутобуса који су превозили српску дјецу, која су се враћала са свечаности посвећених Видовдану.

На беспомоћну дјецу полетјеле су ријеке каменица. Троје младих поклоника задобило је опасне повреде. Полиција Косова није успјела да ухапси нападаче.

Са жаљењем се констатује да се слични инциденти дешавају на Косову и Метохији практично сваке године. Тако је прошле године  више од педесет младих људи који су из Србије дошли на видовданске свечаности, страдало од молотовљевих коктела, а неки од њих који су задобили ране од ватреног оружја су хоспитализовани.

Екстремисти желе да обиљеже Видовдан насиљем над православним Србима, да их заплаше и натјерају да се одрекну сопствене историје, везане са Косово. Напад на српске ђаке заслужује снажну осуду од стране међународне заједнице.

Овај случај опет потврђује сумњу да косовске власти нијесу у стању да превазиђу етничке тензије и пруже реалне гаранције за безбједност српског  становништва на Косову. 

Главная страница

Постави коментар