СВЕТИГОРА ПРЕС – SVETIGORA PRESS

Информативна Агенција Митрополије Црногорско-приморске – News Agency of Metropolitanate of Montenegro

РЕАГОВАЊЕ – Протојереј -ставрофор др Велибор Џомић – Неприхватњиве промјене закона о дискриминацији

Posted by onikolap на 25. јуна 2013.

ПОДГОРИЦА, 25. ЈУНА (Светигорапресс) -Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о забрани дискриминације предвиђено је да се из важећег акта избрише члан којим се забрањује дискриминација по основу вјере и увјерења. Умјесто њега уводи се расна дискриминација. Протојереј-ставрофор  Велибор Џомић, казао је да је брисање поменуте одредбе противно међународним правним актима. Он је истакао да му је несхватљиво образложење да ће се под расном дискриминацијом подразумијевати и вјерска.

„Расна дискриминација у Црној Гори и не постоји и очигледно је да су преписивана одређена упутства неких организација и да је то дословно примјењивано. Наравно, ми нијесмо за то да постоји било који облик дискриминације, али је правно-технички необјашњиво и друштвено неоправдано да се укида дискриминација по основу слободе вјероисповијести, а да се под расном дискриминацијом подразумијева и вјерска. То је недопустиво и противно међународним правним актима, и ми ћемо уложити примједбе на предложене измјене“ казао је Џомић.

Он је навео да је сада важећи акт донесен фуриозно 2010. године, а да се иста прича понавља и сада.

„Тешко се сналазимо у свим овим вратоломијама. Надам се да ће све вјерске заједнице да се успротиве понуђеном рјешењу да се брише члан који се тиче вјерске дискриминације. Он треба да остане, а другим треба регулисати и расну дискриминацију“ казао је Џомић.

Нацртом акта незадовољна су и лица са инвалидитетом. Њихов представник Горан Мацановић казао је да је из закона избрисан члан 18 који се односи на дискриминацију особа са сметњама у развоју.

– Он је избрисан јер је казано да се заштита лица са инвалидитетом уређује посебним законом, али се заборавило да се тај акт у великој мјери ослања на актуелни Закон о забрани дискриминације. Истина је да постоји акт али он не даје механизме за заштиту од дискриминације, већ упућује на норме важећег закона. Неприхватљиво нам је да се брише поменути члан, а да се истовремено не мијења Закон о забрани дискриминације лица са инвалидитетом, јер у супротном ми нећемо имати механизме за заштиту казао је Мацановић.

Шеф делегације ЕУ у Црној Гори амбасадор Митја Дробнич казао је да се област заштите од дискриминације мора унаприједити јер без тога нема пута у Европу. Он је навео да ће се та проблематика посебно пратити током преговора о приступу у оквиру поглавља 23.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: