СВЕТИГОРА ПРЕС – SVETIGORA PRESS

Информативна Агенција Митрополије Црногорско-приморске – News Agency of Metropolitanate of Montenegro

КиМ – ДЕКЛАРАЦИЈА Одбачен споразум и прихваћена декларација о оснивању Скупштине АП Косова и Метохије

Posted by rvdovolja на 22. априла 2013.

КОСОВСКА МИТРОВИЦА, 22. АПРИЛА (Светигора прес) – На великом народном сабору одржаном данас на Тргу „Шумадија“ у сјеверном дијелу Косовске Миторивице око 20.000 Срба изјаснило се против бриселског споразума о Косову и за прихватање декларације Сабора српског народа о успостављању Скупштине Аутономне покрајине Косова и Метохије, јавља Срна.

Текст декларације окупљенима је прочитао предсједник Скупштине општине Лепосавић Славко Стевановић.

У Декларацији се наводи да Сабор одлучно и неопозиво одбија споразум од 15 тачака који су власти Србије парафирале у Бриселу 19. априла са представницима албанских институција у покрајни, а потврдиле на данашњи дан.

„Имајући у виду да овај споразум крши Устав Србије и укида њене институције на северу Косова и Метохије, народ Србије који живи у овом делу земље неће допустити његово спровођење, јер би тиме потпао под власт лажне државе Косово“, наводи се у документу.

Сабор српског народа сматра нелегитимним бриселски споразум, с обзиром да се парафирање и потврђивање тог документа одвијало мимо воље српског народа са сјевера Косова, те изражава огорчење због чињенице да су највиши представници власти државе предали дио покрајине под српском управом онима који су извршили насилни чин отимања Косова и Метохије.

„Чином потписивања овог споразума, Србија се одриче не само својих инстититуција на северу Косова и Метохије, него и свог права како домаћег, тако и међународног на своју јужну покрајину. Они који су то учинили заслужују сваку осуду, јер нису добили мандат ни од кога да предају свету српску земљу и српски народ, материјална добра и духовне светиње, а све зарад својих уских политичких интереса“, наводи се у декларацији.

У тексту се истиче да српски народ са сјевера Косова и Метохије неће допустити примјену срамног бриселског споразума. „Имамо у виду и светињу Косова коју својим живљењем чувамо, али и нашу егзистенцију и судбину, које се доводе у питање ако потпаднемо под власт Албанаца, на шта нас овај споразум тјера“, додаје се у документу.

Сабор српског народа истиче да ће Срби са сјевера покрајине, као носиоци суверенитета, према члану 2 Устава, поштовати и примјењивати Устав Србије.

„Полазећи од Устава Србије, Сабор закључује да је дошло вријеме за оснивање Скупштине Аутономне покрајине Косово и Метохија, која ће имати привремени карактер због околности у којима се оснива. Скупштину ће у почетку чинити одборници-делегати скупштина општина Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић. Њој ће моћи да приступе делегати свих скупштина српских општина у покрајини, као и скупштина општина националних заједница“, наводи се у декларацији.

У тексту се напомиње да ће током свог привременог засједања Скупштина обављати надлежности из круга уставних надлежности аутономних покрајина, имајући у виду ванредне околности њеног оснивања и ђеловања.

Сва питања у вези надлежности, организације, органа и служби, као и питања првих избора делегата ове скупштине, наводи се у документу, уредиће се привременим статутом.

„Овај акт, као и други акти, неопходни за рад Скупштине АП Косова и Метохије биће донесени на оснивачкој седници овог представничког тијела српског народа на Косову и Метохији. Привремени акти важиће до доношења посебног закон о суштинској аутономији АП Косова и Метохије по поступку предвиђеном за промену Устава“, наводи се у декларацији.

Сабор српског народа сматра да грађани Србије треба још једном, као и када је био усвојен важећи Устав Србије, да на референдуму потврде своју вољу да Косово и Метохија треба да остану у саставу Србије.

„Пре оцене о уставности бриселског споразума и његовог евентуалног потврђивања на референдуму, тај документ се не може примењивати“, наводи се у декларацији Сабора српског народа.

Замјеник директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Крстимир Пантић је на данашњем скупу у Косовској Митровици позвао окупљене да се изјасне „шта даље чинити“, јер су пред Србима у покрајини три пута – у правцу Приштине, у правцу Београда или у неизвјесност.

„На путу према Београду, барикаде нисмо поставили ми, већ ЕУ и НАТО. Нећемо им дозволити, али вас молим без проливања капи крви, да опстану барикаде на путу према Београду“, рекао је Пантић.

Он је додао да је трећи пут – пут у неизвјесност, на којем ће сав српски народ са сјевера Косова, дизањем руке у вис, прихватити одлуку о формирању Скупштине АП Косова и Метохије.

„Косово и Метохија смо ми који смо будућност ђеце везали за ове просторе. Само ми можемо бити издајници ако продамо и предамо Косово и Метохију“, истакао је Пантић, додајући да Срби са Косова и Метохије не могу вјеровати онима који су их бомбардовали и од њих траже да признају независно Косово.

Предсједник општине Звечан Драгиша Миловић истакао је да је ово вријеме када се све може продати, па и слобода и људско достојанство.

„Нажалост, ових дана видимо да то нису једине вредности које се продају, продају се вековна огњишта и сопствени народ. То је државно руководство учинило 19. априла у Бриселу, погазило је Устав и под ноге бацило нашу 14-годишњу борбу за опстанак у саставу Србије, бацили су нас у институције назови државе Косово“, додао је Миловић.

Он је изразио увјерење да ће већина јавности Србије одбацити бриселски споразум. „Оно што нису постигли НАТО, екстремисти етничким чишћењем и мартовским погромом, учинила је ова власт из Београда. Нису нас питали и зато желимо да поручимо – једина наша држава је држава Србија“, додао је Миловић.

Предсједник општине Зубин Поток Славиша Ристић замолио је народ да се на Васкрс у црквама и светињама на Косову и Метохији закуну да никада неће прихватити косовске институције, нити одвајање од државе Србије.

Предсједник Организационог одбора Републике Српске за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов поручио је окупљенима на тргу да је дошао да пренесе подршку народа Српске.

„Дошао сам у име пријатеља, у име народа Српске који је прошао кроз све ово, да вам дам подршку да Косово и Метохија остане у саставу Србије. Ово није моменат за предају Косова и Метохије“, истакао је Арлов.

Народни сабор у сјеверном дијелу Косовске Митровице протекао је без инцидената, али је на прилазима сјеверном дијелу града било примијетно повећано присуство косовске полиције.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: