СВЕТИГОРА ПРЕС – SVETIGORA PRESS

Информативна Агенција Митрополије Црногорско-приморске – News Agency of Metropolitanate of Montenegro

ПОМЈЕСНЕ – КИПАР Колико је богата црква Кипра

Posted by rvdovolja на 22. марта 2013.

НИКОЗИЈА, 22. МАРТА (Светигора прес) – Кипарски православни поглавар, Архиепископ Хризостом, који је понудио да помогне држави у спашавању привреде, на питање колико је црквено богатство, одговорио је да је оно «огромно», јавља ВИА – вјерска информативна агенција.

Председнику Никосу Анастасијадису Архиепископ је саопштио да  укупна имовина «земљи стоји на располагању. како би се помогло кипарском народу да банкарски систем не би пропао». Кипар, по њему, треба да стоји на «својим, а не страним ногама».

Познато је да је црква највећи појединачни акционар «Хеллениц Банк» – Ελληνική Τράπεζα –   трећој у земљи по величини. Ова банка основана је 1976, има 2.000 службеника, а представништва у Москви и Петрограду  од пре две године прикупљала су руски капитал, а у Кијеву украјински. Тест квалитета Европске уније, »Банкинг Стресс Тест» банка је 2010.  положила.

Вредност ораница,  шума и земљишта погодног за градњу сматра се «непроцењивом». Архиепископија је највећи акционар концерна «Кео» који производи пиво и алкохолна пића.

Иако је богатство у некретнинама и акцијама велико, оно се тешко сада може уновчити а стављањем под хипотеку такође не доноси  знатну добит, сматрају експерти.

Кипарска црква има тешкоћа са располагањем готовим новцем. Августа прошле године Архиепископ Хризостом  је себи и архијерејима смањио плате.

Црква три године није повећавала плате клирицима свих нивоа а укинула је и све бонусе. Младим свештеницима који имају децу плате нису смањене, док ће  пензионисани свештеници и они без деце  добијати мање. «И са мање може да се живи, но ако се изгуби посао, то је много мучно»

Приходи цркве Кипра, изнео је поглавар пре више месеци, смањили су 2012. се за 60% у односу на претходне године. Црква је имала, на пример,  годишњи приход од 9,5 милиона евра од свог новца у банкарским акцијама, 2012. није добијен  «ни један евро». Такође «хотелски бизнис» је донео знатно мање прихода. Црква је власник неколико хотела у Никозији и на обали Средоземља.

„Но, све је под контролом, није крај света», изјавио је тада Архиепископ, и препоручује «добро планирање».

Архиепископ Хризостом, наслућујући кризу, већ годинама преговара лично са представницима енергетике, као би се обавестио о могућностима инвестирања црквеног новца. Сматра да је  «енергетика области будућности». Размишља се, процењује, коначна одлука следи, мада су неке већ донете, изјавио је он.

Најинтензивнији су контакти већ годинама са холандским енергетским концерном «Витол Гроуп» ( Ротердам – Женева), ради се о пројекту у вредности од 100 милиона евра. Архиепископ је још пре две године  најавио «заједнички добар посао». Нафта са Блиског Истока би се лагеровала на Кипру, изградиле би се платформе за њен утовар у танкере ради транспорта у Европу. Овај пројекат се још не релаизује.

Р.В.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: