СВЕТИГОРА ПРЕС – SVETIGORA PRESS

Информативна Агенција Митрополије Црногорско-приморске – News Agency of Metropolitanate of Montenegro

ЕБН – ЕУ Промоција пројекта прекограничне сарадње

Posted by rvdovolja на 3. марта 2013.

БЕРАНЕ, 3. МАРТА (Светигора прес) – Епархија будимљанско-никшићка одржала је 1. марта у Подгорици промоцију пројекта прекограничне сарадње Црне Горе и Србије „Кроз културу и туризам за бољу сарадњу“ који финансира Европска унија са око 250.000 евра.

Отварајући конференцију, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије рекао је да је циљ пројекта да се на основу финансијског доприноса из ИПА фонда Европске уније доврши обновa цркве Светих Апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу која је ушла у 9. вијек својег постојања, као и цркве Покрова Пресвете Богородице у Јабланици на Златибору.

„Са задовољством и обновитељским елaном ћемо искористити ову изузетну прилику да уз добру међусобну сарадњу и повјерење завршимо обнову поменутих светиња, да би испуњавале своју духовну функцију и на најбољи начин репрезентовале културне вриједности које народ овог поднебља његује кроз вјекове. Посебно нам је драго што је Европска унија препознала вриједнoсти које баштинимо и што је одобравајући поменута средства дала допринос очувању и презентацији нашег културног блага. По завршетку нашег пројекта, надам се уз обострано задовољство, и Бијело Поље и Плужине ће појачати своју туристичку понуду, а свим њиховим посјетиоцима биће омогућено дабоље упознају наше светиње“, рекао је Владика Јоаникије.

Њ.Е.  МитјаДробнич, шеф Делегације Европске уније у Црној Гори подсјетио је да прекогранична сарадња заузима централно мјесто у процесу проширења Европске уније и има за циљ да ствара услове и креира оквир за заједнички рад на изазовима, али и унапређује одрживи економски и социјални развој у пограничним областима.

„Овај пројекат се посебно фокусира на унапређење економског развоја у Црној Гори и Србији кроз промоцију културе и туристичке понуде уз пружање могућности за валоризацију регионалног културног наслеђа, и уз највеће богатство, људе широког срца и отворене душе“, закључио је Дробнич.

Милисав Распоповић, директор Дирекције за програме прекограничне сарадње Министарства вањских послова и европских интеграција Црне Горе пожелио је да пројекат „Кроз културу и туризам за бољу сарадњу“ буде успјешно реализован кроз заједничке пројектне активности и да допринесе постизању циљева и промоцији заједничких прекограничних идеја, на обострану корист локалног, регионалног и становништва обје земље.

Министарство заједно са Делегацијом ЕУ координира спровођење програма из ИИ компоненте ИПЕ, и ту je да подржи изабране кориснике финансијске подршке у Црној Гори кроз рад заједничког техничког секретаријата.

Коста Дојић, координатор пројекта, рекао је да је циљ пројекта промоција светиња у смислу туристичке понуде као и трансфер знања и искустaва из туристички развијене регије – Златибор у релативно мање туристички развијену регију – сјевер Црне Горе, који је канонска јурисдикција Епархије будимљанско-никшићке.

Епархија будимљанско-никшићка је прва од цркава и вјерских заједница у Црној Гори која користи могућност финансирања из фонда прекограничне сарадње. Пројектом је предвиђена обнова Цркве Светог Петра у Бијелом Пољу, коју је подигао кнез Мирослав, стриц Св. Саве, а брат Стефана Немање, и за чију је богослужбену употребу написано Мирослављево јеванђеље, дио свјетске културне баштине под заштитом УНЕСKО-а.

Поред обнове Цркве Св. Петра у Бијелом Пољу, манастир Заграђе, изграђен у 15. вијеку за вријеме Херцега Стјепана, биће опремљен туристичким телескопом за панорамска посматрања. Поред ове двије светиње у Црној Гори, обнавља се и црквени комплекс у Јабланици на Златибору.

Осим обнове поменутих светиња, у оквиру пројекта предвиђено је низ активности  уз помоћ којих се поспјешује развој туризмана сјеверу Црне Горе. Циљ је да се чланови еко газдинстава, свештенство и монаштво Епархије, чланови Црквене Општине Бијело Поље и другa заинтересована лица упознају са туристички развијеним регионом – Златибором уз помоћ ТО Златибор као партнера на пројекту, те да знања и искуства из ове области пренесу у Црну Гору.

Р.В.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: