СВЕТИГОРА ПРЕС – SVETIGORA PRESS

Информативна Агенција Митрополије Црногорско-приморске – News Agency of Metropolitanate of Montenegro

КУЛТУРА – СВ. САВА Прослава Светог Саве на Цетињу у раздобљу од 1856. до 1916. године (1)

Posted by rvdovolja на 25. јануара 2013.

ЦЕТИЊЕ, 25. ЈАНУАРА (Светигора прес) – Носиоци идеологије савременог новоцрногорства маркирали су култ Светог Саве у Црној Гори као једну од главних мета свог идеолошког пројекта. Њихова је теорија да је светосавски култ један од главних инструмената „посрбљавања“ Црне Горе и Црногораца, те да је тај култ због тога из Београда насилно наметнут становништву Црне Горе. Због тога ћемо наредних дана у наставцима објављивати текст историчара Предрага Вукића „Прослава Светог Саве на Цетињу – у раздобљу од 1856. до 1916. године“, који цитирањем бројних архивских извора недвосмислено доказује да је прослављање Светог Саве на Цетињу у доба књажевине и краљевине Црне Горе било под покровитељством владалачке куће Петровића. Данас доносимо први наставак Вукићевог рада:

Прослава Св. Саве као школске славе на Цетињу први пут је одржана 1856. на иницијативу књаза Данила. О тој прослави Милојко В. Веселиновић у својој рас­прави“ Св. Сава школски патрон у Срба“ објавио је писмо дворског протођакона и секретара Цетињске митрополије Филипа Радичевића, које му је овај послао 1968. год. и које гласи:

„Идеја о јачој просвјети покренута је била о владалачком духу бесмртнога го­сподара Црне Горе Данила I, када је ступио на владу самовољне Црне Горе 1851. године, борећи се неуморно да од самовољних Црногораца начини једну државицу давши јој облик монархичне кнежевине.

Поред гвоздене мишице која је стављала темељац камен данашњој Црној Гори, на прво му мјесто бијаше да школа постане у Црној Гори правим избором народне образованости, те књаз Данило 1855. године претвори основну школу у пансион од 20 ђака стипендиста који најбољи бијаху из основне школе. У тај пансион узети су били синови заслужних Црногораца, којима бијаше највреднији професор Стево Петрановић и који им предаваше гимназијалне и богословске предмете. Од његова времена, а за владе књаза Данила, почиње се свечано прослављати Свети Сава просветитељ српски 14. јануара сваке године. Слављење се почиње 1856. године на овај начин: у просторијама манастира цетињскога, гдје се сада налази цетињска конзи­сторија, прва и друга соба. Света служба у цркви са више свештеника и ђаконом, потом обучени иду у салу школску, за које вријеме слави се процесија са звоњењем звона пјевајући тропар Светог Саве.

Школска сала декорисана је сликама књаза Данила и књагиње Даринке. Узвишено постоље за господара и књагињу, а поред тога на другом асталу спрам иконе Светог Саве освећење водице које свештенство обавља. Иза тога др­жи говор најбољи ђак, по свршетку кога пјевају укупно ђаци:

Ускликнимо са љубави Светитељу Сави,

Српске цркве врховној светитељској глави, и.т.д.

И послије овога пјевања из руке књаза Данила награђује се најбољи ђак, међу којима спада Михаил Поповић и Филип Радичевић.“

Ово је прва година слављења Светог Саве 1856. године на Цегињу. Просла­вљање Св. Саве у цетињској основној школи у континуитету ће се наставити све до 1946. године. У монографији „Цетињска школа 1834-1934.“ Петар Поповић се осврнуо и на прослављање Савин-дана у истој школи, о чему поред осталог каже:

„Светосавске прославе биле су у цетињској основној школи по правилу увек свечано прослављене, неке чак и врло свечано. За светосавску прославу 1893. год. забележено је у школском летопису, да је била најсвечанија „какву је до ове године не памте околни становници“. Прослави су присуствовали кнез Никола, кнеже­вић Данило, кнез Петар Карађорђевић, велики војводе Мирко са многим чиновни­штвом и грађанством. На вече Св. Саве приредили су учитељ и са ђацима концерт у Зетском дому. Сутрадан су били учитељи са главним школским надзорником по­звани у двор, где су учитељи са ђацима у дворском салону понова извели концерт. Школа је добила велики поклон у новцу од кнеза и кнегиње. Сав приход од концер­та подељен је сиромашним ученицима и ученицама. Исто тако је свечано просла­вљен Св. Сава и 1894. године.

Ученици су изводили читав програм пред гостима. У извођењу програма уче­ствовао је и ученик првог разреда Ђорђе Карађорђевић. Он је са једним својим другом рецитовао одломак из Пјесника и виле.

Врло свечано прослављен је Св. Сава у цетињској основној школи 1897- године. Те године навршило се двадесет пет година од оснивања женске основне шко­ле на Цетињу и у исто време двадесет пет година рада њене прве учитељице.

Свечаности су били присутни кнез и кнегиња са неколико чланова породице, митрополит и велик број грађана. Кнегиња је обдарила учитељицу скупоценом златном иконом Богородице. Увече је у част учитељице одржана забава. Светосав­ској прослави 1898. год. поред кнеза, његових синова и митрополита присуствова­ли су руски и српски опуномоћени министар на Цетињу.“

У току 1896. године цетињска основна школа добила је на поклон велику икону Св. Саве, коју јој је поклонио кнез Никола. Без сумње, кнез Никола је био централ­на личност у промовисању и развијању култа Св. Саве у Црној Гори, а на Цетињу посебно.

У седмичном листу „Црногорац“, који је публикован на Цетињу 1871. и 1872. године, као и у службеном гласилу цетињског двора „Глас Црногорца“, који је изла­зио на Цетињу од 1873. до одласка краља Николе у изгнанство 1916. године, редовно су објављивани исцрпни извјештаји о прослави Св. Саве на Цетињу.

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: