СВЕТИГОРА ПРЕС – SVETIGORA PRESS

Информативна Агенција Митрополије Црногорско-приморске – News Agency of Metropolitanate of Montenegro

ИЗЈАВА ПРОТОЈЕРЕЈА ВЕЛИБОРА ЏОМИЋА ЗА ”ДАН” О ЗАКЉУЧКУ МУП-а

Posted by Светигора на 10. јула 2012.

Протојереј-ставрофор мр Велибор Џомић,
координатор Правног савјета
Митрополије Црногорско-Приморске

ИЗЈАВА ЗА ”ДАН”
5. јули 2012.г.

Министарство унутрашњих послова – Подручна јединица за управне унутрашње послове у Подгорици је прије два дана донијело закључак којим је прекинуло поступак за одобрење привременог боравка по захтјеву Протојереја-ставрофора мр Велибора Џомића од јула прошле године. Џомићу је у закључку наложено да себи и свом адвокату у року од 8 дана обезбиједи право на приступ тајним подацима.

– Најприје су ме позвали да дан након Видовдана, у 15 часова, тј. по највећој врућини дођем у МУП ради, како је написано, ”одобрења боравка”. Међутим, одлучили су не да ми дају одобрење него да узму изјаву. Евидентно је да је двијема службеницама које су изгледале препаднуто и које су имале непријатну дужност да ме понижавају питања састављао министар Брајовић, јер се види да их није састављао правник. То сам им и рекао усред њихове канцеларије. Питале су ме да ли имам приступ тајним подацима у Црној Гори, а добро знају да немам, као и да ли мој адвокат Драган Шоћ има приступ тајним подацима, а добро знају да нема. Опет нису навели број и датум документа АНБ, иако сам тражио. С обзиром да су питања била глупа, тенденциозна и незаконита нисам пристао да учествујем у дерогирању управног поступка и нисам хтио да потписујем готово припремљену изјаву са њихове стране. Скоро све су имале откуцано у компјутеру. Не бих им то потписао да сам цио живот чувао овце по Дурмитору, а не што сам више од 20 година живота изучавао правну науку. То је моје право по Закону о општем управном поступку. Умјесто мене – понизили су сами себе.

– Након тога сам очекивао да ће донијети решење којим поново одбијају мој захтјев, али сам умјесто решења добио закључак којим МУП прекида поступак док се не ријеши тзв. претходно питање, јер сматрају да ја или мој пуномоћник требамо да обезбиједимо дозволу за приступ тајним подацима којима они баратају. Остављен ми је рок од 8 дана да обезбиједим себи дозволу за приступ тајним подацима, а то је готово немогуће.

– На жалост, не знају ни закључак да саставе. У њему стоји да се поступак води по мом захтјеву и по службеној дужности, а то је по Закону немогуће.

Само је та чињеница довољна да се тај закључак поништи. Оставили су ми рок од 8 дана за добијање дозволе за приступ тајним подацима, а 15 дана рок за посебну жалбу што је апсурдно. Затим, нису навели којим тајним подацима ја треба да приступим. При том, не зна се да ли треба да обезбедим приступ за један, педесет или сто тајних података или, можда, свим тајним подацима који се чувају у Црној Гори. А уколико у року од 8 дана не обезбиједим дозволу за приступ тајним подацима, коју је немогуће обезбиједити и коју ја нисам дужан да обезбиједим већ МУП, они ће сматрати да сам ја одустао од захтјева за одобрење боравка.

– Они, евидентно је, не знају како да изађу из правног ћорсокака у који су сами упали и запетљали се као пиле у кучине и зато прибегавају грубој сили. Изгледа да не постоји никакво негативно мишљење АНБ чим не дају ни број ни датум тог акта што је елементарна ствар, јер се ради о доказу у поступку у који већ пуну годину не могу да остварим непосредан увид. Ово је игранка без престанка и уопште се не нервирам због тога. Уложићу жалбу на закључак и тај поступак, док се оконча поново на Управном суду, може да траје годину дана и до тада легално боравим у Црној Гори. МУП је у мом и другим случајевима прекршио скоро сва начела и бројне одредбе Закона о општем управном поступку. Кроз акта МУП-а се очитује зла воља појединих политичких структура у односу на моју маленкост, али и катастрофално непознавање законских прописа. Они раде оно што је министар Брајовић и најавио у Скупштини прије неколико дана, тј. воде нови поступак против мог захтјева, а не по мом захтјеву, и само нека у том правцу наставе. Вјерујем да ће тако поступати и у случају пљеваљских и других свештеника, али поново ћемо на Управни суд.

Постави коментар