СВЕТИГОРА ПРЕС – SVETIGORA PRESS

Информативна Агенција Митрополије Црногорско-приморске – News Agency of Metropolitanate of Montenegro

СРЕТЕЊСКИ МАНАСТИР ПРИПРЕМИО УНИКАТНО ПОКЛОН ИЗДАЊЕ СТИХОВА ЈЕРОМОНАХА РОМАНА (МАТЈУШИНА)

Posted by Светигора на 8. јуна 2012.

„Мир теби, који сам ходиш“

Стих који је стављен у наслову, није само поетски језгровит и невјероватно лијеп. Он је дубоко аутобиoграфичан, уосталом као и све лирско стваралаштво оца Романа. Прије много година он је изабрао усамљену путању и до данас се подвизава у скиту Ветрово у Псковској области, међу мочварама и шумом, гдје је обичном човјеку веома тешко да дође.

И из своје дивљине отац Роман, ипак пажљиво прати догађаје и духовне процесе у савременом свијету и одазива се на њих у својим раскринкавајућим стиховима, понекад веома живим и емотивним. Али мени се чини, да читаоце више привлаче његова прелијепа лирска дјела, а не друштвени став нашег отшелника, ма како јасан и принципијелан он био. Та дјала су углавном ушла у ову збирку.

У овим пјесмама се заиста осјећа таленат. У њима су одјеци древне хришћанске поезије и руске класике, народне молитве и веома савремен жив и јасан поглед аутора на свијет.

За многе своје стихове отац Роман је написао предивну музику. Морам да кажем, да сам, на моју радост, био први који је снимио пјесме оца Романа: прије тридесет година у парохијској брвнари код нашега заједничког пријатеља оца Никите, у селу Боровик Псковске епархије, отац Роман је послије дугих наговарања отпјевао на старом диктафону те пјесме, које су данас познате милионима људи.

Већ неколико година касније разгореле су се расправе – да ли монах може да пише стихове и да ствара музику за њих. А још да их и сам пјева. Мишљења су била подијељена. Једни су били категорички против, други су говорили да је то сасвим у православној традицији, и при томе, пјесме оца Романа још и приводе вјери мноштво људи. За мене је тачку у овом спору ставио следећи случај. Једном ме је Митропилит Питирим послао са писмом његовој светости Патријарху Пимену. Док сам чекао одговор у чекаоници, чуо сам да у Патријарховом кабинету звуче пјесме оца Романа, исте оне које смо ми некада снимали у парохијској брвнари у пустој псковској парохији. Питао сам келијника његове Светости, оца Јосифа, откуда ове касете. И отац Јосиф је казао да Патријарх воли да слуша пјесме оца Романа, а будући да њему самоме није страно писање стихова и има композиторског дара, високо их цијени.

Мислим, да томе тешко има шта да се дода. У име издавача ове књиге, познате умјетнице Александре Нуракишеве, која је нацртала предивне илустрације, старих и нових пријатеља оца Романа, и надам се многих читалаца, а такође, користећи ову прилику која ми се указала, обраћам се моме пријатељу јеромонаху Роману са молбом да више пише управо лирске стихове.

Чак и на рачун става «грађанина и пјесника».

Архимандрит Тихон, намјесник московског Сретењског манастира.

Извор: Православие.РУ

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: