СВЕТИГОРА ПРЕС – SVETIGORA PRESS

Информативна Агенција Митрополије Црногорско-приморске – News Agency of Metropolitanate of Montenegro

МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ СЛУЖИО У РУСТОВУ

Posted by Светигора на 21. јануара 2012.

ГАЛЕРИЈА

ЦЕТИЊЕ, 20. јануара (Светигора прес) – Данас, на празник Сабора Светог Јована Крститеља – Јовањдан, Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије је служио Свету службу у манастиру Пресвете Богородице – Рустово у Паштровићима.

Саслуживали су му архимандрит Бенедикт, настојатељ манастира Превлаке, архимандрит Хризостом, настојатељ манастира Режевићи и игуман Рафаило, старјешина манастира Подмаине, као и неколико ђакона, уз учешће мушког и и женског монаштва и вјерног народа Митрополије црногорско-приморске.

Непосредно прије Свете литургије чином мале схиме замонашена је послушница овог манастира Стојанка, која је добила ново монашко име Василиса, по мученици Василиси чији се празник прославља наредног дана.

У литургијској проповиједи на тему празника Митрополит Амфилохије је подсјетио да крштење по старом јеванђелском називу значи –просвећење.

«Просвећење је прави назив крштења, и тако и данас кажу браћа Јелини. У нашим словенским служебницима Света тајна крштења се назива просвећењем», рекао је Владика Амфилохије.

«Монашење није ништа друго него обновљено, поновљено крштење. Света тајна покајања, крштења је тајна промјене деснице Божје. Исто тако је монашење ново рађање Духом Светим, препорађање, потврда и свједочење оне вјерности коју човјек прима у тајни Свеога крштења, вјерности Христу Господу», објаснио је Митрополит црногорско-приморски.

У току Свете Литургије у чин презвитера рукоположен је ђакон Бранко Станишић, који је претходног дана рукоположен у чин ђакона.

Чином игуманије Митрополит је одликовао монахињу Синклитикију, настојатељицу овог манастира од самог његовог оснивања прије неколико година, када је сеоска црква Успења Пресвете Богородице у паштровском селу Рустово проглашена од стране Митрополита манастирским храмом, чиме је започело окупљање младог сестринства, које сада броји преко 10 монахиња.

Послије Светог причешћа, којем су приступили многи вјерници, међу којима и присутна дјеца, којима је Митрополит касније подјелио празничне поклон- пакетиће, Господин Митрополит са свештенством благословио је нови манастирски конак.

Након празничне трпезе коју су вриједне и трудољубиве сестре припремиле, Господин Митрополит је посјетио и најзнаменитији паштровски манастир – Прасквицу, у чијој близини се и налази манастир Рустово.
И.Б./Р.В.

Постави коментар