СВЕТИГОРА ПРЕС – SVETIGORA PRESS

Информативна Агенција Митрополије Црногорско-приморске – News Agency of Metropolitanate of Montenegro

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ СА СЈЕДНИЦЕ ЕПИСКОПСКОГ САВЈЕТА ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ У ЦРНОЈ ГОРИ

Posted by Светигора на 16. марта 2011.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
СА СЈЕДНИЦЕ ЕПИСКОПСКОГ САВЈЕТА
ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ У ЦРНОЈ ГОРИ
Пљевља, 15. март 2011.

ГАЛЕРИЈА - Пљевља

ГАЛЕРИЈА - Милешева

По древном обичају Православне Цркве, по којем се Епископи окупљају на савјетовања и разматрају живот Цркве одређеног простора, данас је, у древном светосавском манастиру Св. Тројице у Пљевљима, одржана сједница Епископског савјета Православне Цркве у Црној Гори, који благословом Светог архијерејског сабора Српске православне цркве чине епархијски архијереји Епархија Српске Патријаршије које дјелују на територији Црне Горе: Високопреосвећени Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Господин Амфилохије, у својству предсједавајућег, и Преосвећена Господа Архијереји: Милешевски Филарет, који је био и домаћин данашњег сабрања, Будимљанско-никшићки Јоаникије, Захумско-херцеговачки и Приморски Григорије, Диоклијски Јован, викарни епископ Митрополита Црногорско-приморског и умировљени Захумско-херцеговачки Атанасије.

Архијереји изражавају благодарност Његовом Преосвештенству Епископу Милешевском Господину Филарету за његово гостопримство у овој древној светињи, изразивши том приликом и своје жаљење и оштар протест због небивалог положаја Преосвећеног Епископа Филарета, којем је и даље ограничена слобода кретања кроз читаву Црну Гору. Позивамо све надлежне да најзад повуку своју неписану и неправедну одлуку и да Владици Филарету омогуће слободно кретање на читавој територији Црне Горе.

Епископи узражавају своју велику радост за благодат Божију која је у свим епархијама вратила народ у Црној Гори у храмове Божије, на славу Божију, а за укријепљење и спасење цјелокупног народа.

Неизбјежно је , с друге стране, било осврнути се на актуелну медијску антицрквену кампању, особито на насиље које се покушава извршити над именом и достојанством Православне Цркве, и покушајем оспоравања власништва Цркве над црквеном имовином (!), па чак и позиве за рушење појединих храмова, као што је случај са обновљеном, за вријеме османске окупације срушеној (1571), црквом Св. Тројице на Румији. Изражавамо чврсту намјеру да се свим правно допустивим средствима стане у заштиту црквене имовине, како оне која је у посједу Цркве Божије, тако и оне узурпиране, за коју се очекује да буде враћена правом власнику законом о повраћају црквене имовине. Још једном је констатован недостатак закона о правном положају цркава и вјерских заједница, захваљујући чему, долази до неријетких злоупотреба од стране појединаца недобронамјерних према Цркви.

Намјесто оваквих неприличних и незаконитих позива на отимање храмова и друге црквене имовине, као архијереји позивамо власт у Црној Гори да се обнови црква Св. Петра Цетињског на Ловћену, која ја насиљем, и уз директно противљење Цркве и многих јавних и културних дјелатника, срушена прије 40 година. Послије 40 година лутања кроз пустињу, као некадашњи изабрани јеврејски народ, сматрамо да је дошло вријеме да се оствари завјештање Митрополита Петра II Петровића Његоша и обнови најстарији храм посвећен Св. Петру Цетињском у Црној Гори.

Општи је утисак да ова медијска кампања има везе са предстојећим пописом становништва у Црној Гори. Попис становништва има за циљ статистичко утврђивање многих чињеница, али свакако да у наша смутна времена има и додатно значење и намјере. И у вријеме рођења Господа Христа – попис у вријеме ћесара Августа је имао за циљ да се свако ради потврде свога идентитета попише. Тако и у наша времена, свако има право, па и обавезу, да се слободно и без икаквог страха и притиска изјасни о свом идентитету. Црква Божија, као васељенска по својој природи и назначењу, прихвата и поштује избор сваког човјека, без обзира на његов национални и сваки други идентитет, али настоји на томе да је људска слобода неприкосновена. Позивамо да се сви грађани Црне Горе ослободе страха, накупљеног нарочито у периоду насиља послије Другог свјетског рата, и слободно се изјасне о свом вјерском, националном и језичком идентитету, утемељеном дакако на историјском континуитету Црне Горе и својих предака. Недопустиви су било какви притисци на било кога, а нарочито у погледу изјашњавања о националној или било којој другој припадности.

У вези са недавним позивом премијера Лукшића за дијалог, упућеног поводом наводног спора о власништву над Цетињским манастиром, Епископски савјет саопштава јасан став да је дијалог са свим легитимним представницима традиционалних Цркава и вјерских заједница одувијек отворен и биће увијек отворен што се Православне Цркве тиче, али да дијалог са псеудоцрквеним заједницама и бившим или лажним свештеницама никада није био, нити ће убудуће бити могућ, управо са разлога што би такав „дијалог“ представљао угрожавање самог бића Цркве и њене спасоносне мисије у свијету. Надамо се да ће, што прије то боље, сви у Црној Гори схватити, оно што је свим правдољубивим и разумним људима јасно, да племенско-партијска вјерска заједница тзв. ЦПЦ нема никакве везе нити континуитета са Православном Црквом из времена Књажевине и Краљевине Црне Горе. Као таква, тзв. ЦПЦ од свог оснивања 2000.г. постоји и дјелује, али нема право да узурпира достојанство, име и имовину институције Православне Цркве, која у Црној Гори дјелује уз непрекинути континуитет већ дуже од осам вијекова.

Епископски савјет, по ко зна који пут, подсјећа надлежне у Црној Гори, који имају пресудну ријеч поводом изградње хидроакумулација на ријеци Морачи, да су дужни да узму у обзир многобројне ставове стручне јавности, који јасно стоје на становишту, да предложеним рјешењима није обезбјеђена адекватна заштита Манастира Мораче, као и биодиверзитета и еколошке цјелине кањона Мораче до Скадарског језера.

Желећи благословену Свету и Велику Четрдесетницу – Часни Пост свим православним вјерницима, њима и свим грађанима Црне Горе желећи сваког благослова Божијег и напретка, поздрављамо вас радосним и увијек новим и обнављајућим поздравом:

ХРИСТОС ВАСКРСЕ! ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Амфилохије

Епископ Милешевски Филарет

Епископ Будимљанско-никшићки Јоаникије

Епископ Захумско-херцеговачки и Приморски Григорије

Епископ Диоклијски Јован

Епископ умировљени Захумско-Херцеговачки Атанасије

2 реаговања на “САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ СА СЈЕДНИЦЕ ЕПИСКОПСКОГ САВЈЕТА ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ У ЦРНОЈ ГОРИ”

 1. А.И. said

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  …Најљепше писано пером Достојевског,нешто што је икада подијелио са људима,то је управо ово његово лично исповедање вјере.
  „Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира.У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе.У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто.Ево њега:ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и сацршеније од Христа.Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити.

  И много шта од најјачих осећања и покрета природе наше, ми на земљи схватити не можемо; али ти се тиме не саблажњавај, нити помишљај да ти то ма у чем може служити као оправдање; јер ће вечни Судија од тебе тражити оно што си могао учинити, а не оно што ниси могао; сам ћеш се о том убедити, јер ћеш тада све правилно увидети и нећеш спорити и порицати. На земљи пак, збиља као да лутамо; и да нема драгоценог Христовог лика пред нама, ми бисмо пропали и залутали сасвим – као некада род људски пред потопом. Много је на земљи од нас скривено, али нам је наместо тога даровано тајно скривено осећање живе свезе наше са другим светом, са светом горњим и вишим; клице наших мисли и осећања нису овде, него у другим световима. И ето зашто кажу филозофи да се суштина ствари не може познати овде на земљи. Бог је узео семена из других светова и посејао их на овој земљи, и однеговао врт Свој, и никло је све што је могло никнути, и све што је збиља живо, живо је свешћу о додиру с другим тајанственим световима; ако то осећање у теби слаби и уништава се, онда умире и оно што је однеговано у теби. Тада ћеш постати према животу равнодушан, па ћеш га чак и омрзнути. Ја тако мислим.
  Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа,ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином“.
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  „У вјечној Ријечи, вјечном Слову, укоријењено је словесно биће и бића – слове и словесношћу миришу и дишу“,Митрополит др Амфилохије.

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  http://radiosvetigora.wordpress.com/2010/09/27/%D1%98%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%85-%D0%B4%D1%80-%D0%B0%D0%BC%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%85%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B-%D0%BE-%D1%82%D0%B0%D1%98/
  О тајни Крста Христовог,Митрополит др Амфилохије

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  . О великој истини Христовог оваплоћења Свети Апостол Павле каже: “Велика је тајна побожности:Бог се јави у тијелу“ (I Тим. 3,16) то јест: Бог се јави као човјек, као Богочовјек.
  Ништа није вјечно осим Бога који нас чини вјечнима и непролазнима у
  радости заједнице са Њим!
  Господ дјелује у овоме свијету и преко људи, који су својим подвигом
  себе освештали и уздигли изнад свјетовног и приземног,а онда се и
  Господ непрестано прославља у њима и њима Бог даје велике дарове.
  Рецимо, да зраче свјетлошћу, топлином љубави и жртве и радошћу у Духу Светом.
  Свети Апостол Павле у једној од својих посланица остави нам завјет: „Сјећајте се учитеља ваших …“ (Јевр., 13: 7). Ова племенита и дубока порука постаје јасна, нажалост, тек кад човек уђе у позне године и почне да оцјењује свој животни пут и људе које је сретао… И са ненадокнадивим закашњењем открије ко му је шта дао у животу.

  „Позив за разговор је нешто што је у људској природи, а разговор, истински разговор међу људским бићима је једини пут да се људи нађу и сретну и да се у себи и кроза се, кроз властиту прозирност и отвореност, у своме разговору дотакну дубље тајне постојања, приме је у себе и постану њени заједничари“,благодатне су и душекорисне ријечи нашег Митрополита др Амфилохија.
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  „Овековечењем Христа афирмисан је потпуни човек, а самим тим и разум у човеку,те према томе,афирмисана је и могућност рада и делатности разума човековог!“,како каже наш Владика Атанасије.

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  …»Векови су прохујали од чудесне оне ноћи,
  Векови су прохујали и многи ће јоште проћи.
  Ал’ то дете јоште живи, јер његова живи слава,
  Јер то дете беше Растко, син Немањин – Свети Сава.»
  Нека би Господ сачувао народ Српски,Светосавски,Световасилијски,…,а свака сила за времена бјеше,а Божија свевремена и вјечна.
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Свети Владика Николај Велимировић 30-тих година прошлог вијека рекао: „Херцеговина, ни сиромашније земље ни већег богатства у карактерима, ни мање земље ни већег броја правих људи“.
  Владика Григорије за своју епархију и нашу ђедовину рече: „Херцеговина – земља Божија у којој расту најљековитије траве и кроз њих се провлаче најотровније змије, земља сунца и камена, грубости и благости, топлине и љепоте, у себи гаји исте такве људе, који, ма куда да оду, у себи носе ону земљу и оно сунце најљепше на свијету“.
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  ПРЕДАЊЕ ЈЕ УВИЈЕК КРЕТАЊЕ НАПРИЈЕД,Владика Григорије
  …„ Да би човјек поштовао слободу мишљења код другога, мора је поштовати и у себи, а овога је премало јер нисмо усредсређени, нисмо спремни ни на тренутак да оставимо своју мисао и посветимо пажњу ономе што други мисли и тако остајемо закључани и заробљени у сопственим тамницама без излаза“(Пажња и комуникација-из књиге“Радост живота“).

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Епископ Јован (Пурић): Најтеже је наћи меру у животу
  http://www.spc.rs/sr/episkop_jovan_puric_najteze_je_naci_meru_u_zivotu

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Преосвећени Владика Јоаникије је у својој празничној бесједи говорио о тајни Божије љубави, тајни цјелокупног домостроја спасења, која се, како је казао, открива преко Пресвете Богородице.

  – „Од Ње је Господ примио људску природу и, ваистину, син Божији је остао и син човјечији, Богочовјек, Господ наш Исус Христос, а Пресвета дјева, ваистину, Богородица и зато се Она прославља као узвишенија, неупоредиво светија и од небеских сила, анђела и арханђела, зато што је послужила домостроју спасења и што се удостојила да се назове Мајком Божијом. Наша вјера била би исувише сиромашна да није Пресвете Богородице, не би имала ту пуноћу коју осјећамо преко Ње. Све што је божанско, недокучиво, спасоносно, човјекољубиво и тајна Божије љубави преко Пресвете Богомајке постало је присутно, конкретно, живо, опипљиво, докучиво, оно Божанско преко Ње постало је наше, јер је она Мајка Спаситеља нашег Господа Исуса Христа“, рекао је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

  Он је додао да прослављајући Пречисту Богородицу православни Хришћани прослављају и Сина Њеног, Пресвету Тројицу и тајну Божије Љубави. На празник Њеног Успенија у који, нагласио је Преосвећени Владика Јоаникије, увиру сви празници Пресвете Богородице осјећа се пуноћа и благодат Њеног молитвеног покрова и слава Њене побједе над смрћу, коју је задобила благодаћу Христовом.

  – „Данас осјећамо нешто посебно, чудо је да се хришћански светитељи прослављају на дан њихове смрти, на дан преласка из овог живота у вјечно Небеско Царство, јер су се они јавили као побједитељи смрти, благодаћу и милошћу онога који је, као побједитељ смрти, устао трећег дана из гроба. Ту побједу над смрћу, после Господа Исуса Христа, на најузвишенији начин показује Пресвета Богородица, Она која је Мати живота, која је послужила тајни богооваплоћења и спасења рода људског, која је у својој утроби одњихала и на овај свијет донијела Богочовјека. Она је вратила дуг палој људској природи и ваистину примила смрт као људско биће, али скоро истовремено у трећи дан, као и Њен Син, јавила се као побједитељка смрти, опет благодаћу, жртвом и васкрсењем Сина Њезиног“, ријечи су Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија.

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Епископ Филарет освештао нову манастирску ризницу у Милешеви
  http://www.spc.rs/sr/episkop_filaret_osvestao_novu_manastirsku_riznicu_u_milesevi
  Посета манастиру Милешева

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  „Кроз сопствену дјелатну молитву
  уз помоћ Божију се побеђују страсти;
  кроз самодјелатну, благодатну молитву,
  сагледава се Бог, колико је човјеку могуће“.
  (преподобни Григорије Синаит)

  Εξομολογεῖσθε τῷ Κυρίῳ / Ψαλμός 135

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  +++ „Господ говори човеку“ +++

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  У Христовој љубави и с’поштовањем,
  Ваша редовна слушатељка радио Светигоре,
  05./18.март 2011.доброте Господње.

 2. od rodjenja u knjige su me upisali kao CRNOGORKU. nek ostane tako A MOJ maternji jezik je srpski A vjernik sam srpske pravoslavne crkve.NE mijenjam crkvu NIKAD. TAKOI NA POPISU o. g.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: