СВЕТИГОРА ПРЕС – SVETIGORA PRESS

Информативна Агенција Митрополије Црногорско-приморске – News Agency of Metropolitanate of Montenegro

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА О СВЕТОМ ВАСИЛИЈУ ОСТРОШКОМ

Posted by Светигора на 29. априла 2009.

29.Април 2009.г. - Промоција књиге ”Свети Василије Острошки - Чудотворац и Исцјелитељ” у Београду - ГАЛЕРИЈА

29.Април 2009.г. - Промоција књиге ”Свети Василије Острошки - Чудотворац и Исцјелитељ” у Београду - ГАЛЕРИЈА

29.Април 2009.г. Промоција Књиге Св.Василије Острошки Чудотоворац и Исцјелитељ у Београду - ГАЛЕРИЈА

29.Април 2009.г. Промоција Књиге Св.Василије Острошки Чудотоворац и Исцјелитељ у Београду - ГАЛЕРИЈА

Књига Свети Василије Острошки Чудотворац и Исцелитељ, ново издање Светигоре, Издавачко-информативне установе Митрополије црногорско-приморске, представљена је данас, у среду, 29.априла 2009. године у 14 часова у београдском Медија центру, Теразије 3, II спрат, Велика Сала. Књигу су представили Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, Његово Преосвештенство Епископ диоклијски Г. Јован, игуман манастира Острог, Александар Бацковић, извршни директор Вечерњих новости, и Драган Лакићевић, књижевник. Књига је рађена у сарадњи Светигоре и Вечерњих новости и седма је по реду у едицији Светитељи.

На почетку представљања ове значајне књиге говорио је г. Александар Бацковић који је истакао добру сарадњу са Издавачко-информативном установом Митрополије црногорско-приморске. Oн је говорио о техничким детаљима везаним за ову књигу и најавио нове пројекте. Други беседник, књижевник Драган Лакићевић говорио је о значају Светог Василија за српски, али и за људски род. Истакао је да ова књига представља хрестоматију са документима, легендама и записима о вери.

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије је у уводу књиге написао да је ово дело позив да сви живимо по вери. Он је истакао неке детаље из личног живота који су прожети Светим Василијем, а затим је описао сам празник Светог Василија у манастиру Острогу. Митрополит је живо описивао сва чуда приликом проношења кивота са моштима Светог Василија кроз Херцеговину и Црну Гору из 1996. године.

Епископ диоклијски Г. Јован, игуман манастира Острог, казао је: – Књигa коју имамо пред собом говори о: озбиљности, мери и уметничком укусу. Обликована је тако да можемо говорити о њеној иконичности. Она има јасан циљ, садржај, као и сами почетак… Сви принципи: Истина, доброта и лепота су приказани и показани, на првом месту зато што су они обједињени и сједињени у култу Светих. Наиме, реч је о училишту духовног живота. У култу Св. Василија, конкретно је показана култура духовности, која нас позива на оздрављење и исцељење. Наравно да та снага и моћ превазилазе наше могућности да је у потпуности изразимо. Како изразити тишину Божију?

29.Април 2009.г. Промоција Књиге Св.Василије Острошки Чудотоворац и Исцјелитељ у Београду - ГАЛЕРИЈА

29.Април 2009.г. Промоција Књиге Св.Василије Острошки Чудотоворац и Исцјелитељ у Београду - ГАЛЕРИЈА

Центар те светости и обожења је у Св. Служби. Ова књига нас уводи у језик те службе светости- позивајући нас да учествујемо у освештању времена и простора. Божанским присуством и нашим учешћем, догађа се чудо заједништва, ми би смо рекли, у овом случају, Острошко чудо. Ову мисао би подкрепили речима Св. Василија Великог, по коме је добио име и наш Св. Василије. „Светитељи се моле да гледају Божанску Лепоту до у вечности“. Овом књигом улазимо у унутарњу Лепоту Христа у лику Св. Василија Острошког. У Острогу траје непрекидни празник Славе Божије и све сија светлoшћу Христовом у прослави Св. Василија. Светлост Пасхе, Васкрсења Христовог нас обасјава посредовањем Св. Василија и његових моштију. У Острошкој Светињи, још овде, на нашем поклоњењу предокушавамо Царство Божије. Ево одговора за сву жеђ за вечношћу. Ево књиге која је сва иконична преко фрески, икона и моштију Острошке обитељи која изузетно слови о словесној чудесности. Овде се ишчитава Св. Писмо, словесна молитва Речи Божије у Острошкој греди. Молитва са сузама- пред иконама и моштима Св. Василија је јака и упућује на посебно присуство Светог Чудотворца, испуњујући нас спокојством и радошћу. Наш одговор на сву испуњеност Божијег присуства је уствари чудотворство.

Сами амбијент Светости уређује простор, освештава се време и простор. Светошћу Острога наша унутрашњост просветљена је. Острошко чудо тајинствено нас преображава и очишћује, дарујући нам велике дарове. О свему овоме сведочи ова књига. Порука и поука је јасна и то о: смирености; радости неба на земљи и о светлости која нам долази у сусрет. На крају овог кратког слова, похваљујемо труд људи Светигоре који су радили на овом уздарју Дара Божијег, дара Св. Василија. Oвим идемо у сусет празника Св. Василија- светлијих лица уз честитке Вечерњим Новостима.

„Светлост Христова освештава свакога, испуњавају се спокојством и радошћу. Она освештава, прима утеху и крепи.“ Ове речи Св. Јована Златоуста односе се на сваки храм, а посебно на Острошку Светињу.

Постави коментар